Osvrt na tržište za 29.05.2019. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Trend rasta cene kukuruza se nastavlja, tako da je danas ponuđen kukuruz u rasponu cena od 15,4-16,2 din/kg+PDV a prijavljeno je trgovanje po ceni od 15,4-15,7 din/kg+PDV. Kako saznajemo, nezvanično, na terenu je bilo prodaje po 16 din/kg+PDV, a bilo je pregovora i po cenama iznad 16 din/kg+PDV. Blizina luka je bitan faktor koji određuje cenu kukuruza.

PŠENICA

Danas pšenicu pratimo samo kroz ponuđene cene, koje se kreću u rasponu od 23,5-24 din/kg+PDV, što su i maksimalne cene u ponudi u skorije vreme. Trgovanje nije prijavljeno, a potražnja je na višednevnom nivou.

SOJA ZRNO 

Soja zrno se nudila po ceni od 36 din/kg+PDV. Prijavljena realizacija bila je na cenu od 35,9 din/kg+PDV i to na paritetu Sremskog okruga. Kako stoje stvari na terenu, polako se povećava tražnja i interesovanje za kupovinom soje zrna. U narednim danima ostaje da ispratimo do kog nivoa cena će ići. Izveštaj sa berze Milano isto ukazuje na rast cene i u okruženju, tako se od prošlonedeljne cene od 331,5 € ove nedelje beležila cena od 341,5 €.