Osvrt na tržište za 29.08.2022.-žitarice i uljarice

PŠENICA

Miran ponedeljak na tržištu merkantilne pšenice, nije bilo značajnijih događanja u sferi trgovanja ovom robom, nešto interesantnija za kupce je bila pšenica sa većim proteinom (pr 13%), za koju su se pregovori vodili na cenu od 36.85 + PDV, dok joj je oglašena cena išla do 37 din/kg + PDV. Za pšenicu SRPS kvaliteta je oglašena cena iznosila 36.20 + PDV.
 

SOJA ZRNO

Nedelju smo počeli sa oglašenim cena u rasponu cena 83,5-85 din/kg+PDV i 82,5-82,8 din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Kupci su se povukli iz nabavke, pod izgovorom da su puni zaliha i da u narednom periodu neće kupovati. Priča se i o padu cene, verujem da je to tako zbog blizine žetve za novu soju. Pregovora za "staru" soju nije bilo za danas.
 

SUNCOKRET

Zbog loših vremenskih prilika i za vikend žetve su u većini krajeva prolongirane, slaba je opeartivnost rob ena terenu. Koliko možemo da primetimo veće je interesovanje od stane kupaca za ovom uljaricom. I dalje se pregovara na akontnte cene uz doplatu do konačne.

KUKURUZ

Nov rod kukuruza je krenuo da se pojavljuje u ponudi sa cenom od 34 din/kg + PDV, dok se stari nudi u rasponu cena od 33.80-34.50 din/kg + PDV. Pregovori su najčešće vođeni na cenu od 33.80 din/kg + PDV.