Osvrt na tržište za 29.09.2021.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Soja zrno se oglašavala u rasponu cena 76-76,5 din/kg+PDV. Po rečima naših saradnika pregovori su se rešavali na 76 din/kg+PDV. Koliko saznajemo veći otkupljivači su se povukli iz nabavke, pod izgovorom da više ne mogu da prate ovaj nivo cena u oglasima.

KUKURUZ

Na tržištu merkantilnog kukuruza još uvek nema velikih aktivnosti. Proizvođači su nastavili žetvu ali su ponude novog roda i dalje skromne. Interesovanje od strane kupaca naravno postoji, pitanja su vezana za prinos i kvalitet ovogodišnjeg roda, da li su formirane cene u otkupu i sl. Prema rečima naših saradnika na terenu se pojavljuju cene u otkupu od 25-26 din/kg, za proizvođače. Danas je ponuđen i kukuruz prošlogodišnjeg roda i cena koja je dogovorena na relaciji kupac-prodavac je 25,5 din/kg+PDV.

PŠENICA

I na tržištu pšenice je nestabilna situacija. Ponude su slabije u odnosu na potražnju ali i cene po kojima se nudi hlebno zrno, kupci uglavnom ne prate. Trenutno je ponuđena pšenica srps kvaliteta i pšenica sa proteinima 12%, po istoj ceni od 27 din/kg+PDV.