Osvrt na tržište za 30.01.2020. - žitarice i uljarice

KUKURUZ

Prema informacijama koje nam saradnici javljaju merkantilni kukuruz je i danas bila roba sa kojom se na tržištu najviše trgovalo. Trgovalo se u rasponu cena od 16,1-16,15 din/kg+PDV, za isporuku robe odmah, kao i sa produženim lagerom i doveženo do kupca, po ceni od 16,5 din/kg+PDV. Što se tiče izvoza, potreba za ovom robom je još uvek velika, ali i domaći kupci su aktivni, što je dobro za proizvođače u sezoni nabavke repro-materijala.

PŠENICA

Za razliku od kukuruza merkantilna pšenica nije prijavljena u trgovanju, ponude su skromne, i kupci imaju problem oko nabavke ove robe u smislu odnosa cene i kvaliteta. Ponuđena je pšenica sa proteinima 12-13% po ceni od 20,5 din/kg+PDV, ali reakcija od strane kupaca je izostala. Potražnje, kao i prethodnih dana ima, i od strane mlinova kao i trgovaca. U potražnji je i mlinska, ali i stočna pšenica.

SOJA ZRNO

Soja se za danas nudila po ceni od 39,8 din/kg+PDV i to na paritetu Južne Bačke. Iako smo svi očekivali dalji rast cene za sojom, nije se više trgovalo od cene 39,5 din/kg+PDV. I dalje se nastavlja trend slabe ponude.

JEČAM

Ječam se nudio za danas 16,5 din/kg+PDV. Bez bitnijih promena oko trgovanih cena i potražnje od strane kupca.