Osvrt na tržište za 30.06.2021.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Danas smo imali oglašene ponude na nivou cena 75.5 din/kg+PDV. Kupci nisu bili zaintresovani da pregovaraju. Kad posmatramo izveštaje sa milanske berze beleži se pad cene u odnosu na prethodnu nedelju.

KUKURUZ

Merkantilni kukuruz je danas na tržištu ponuđen u rasponu cena 24,5-25 din/kg+PDV. U odnosu na prethodne dane, kada je interesovanje za konkretnim dogovorima bilo malo, kako saznajemo u razgovoru sa saradnicima, danas je bilo konkretnih pregovora na relaciji kupac-prodavac. Međutim, još uvek ne ,,prolaze,, sve ponuđene količine ove robe. Žetva ječma i pšenice, kao i žetva uljane repice, donekle stavlja kukuruz u drugi plan.

PŠENICA

Žetva pšenice počinje na sve širem prostoru, prijem prvih količina robe je u toku, ali što se cene u otkupu tiče još uvek nema dovoljno informacija. Dosta je pitanja u vezi novog roda, ne samo po pitanju cene već i kvaliteta, količina..stanja useva u zemlje okruženja. Danas su naši saradnici oglašavali ponudu novog roda pšenice u rasponu cena od 21-21,5 din/kg+PDV, a prema nekim informacijama cena pšenice dovežene do luke je 175eur+PDV.

JEČAM

Stočni ječam rod 2021., je danas na tržištu ponuđen po cenama od 20-20,3 din/kg+PDV a, prema rečima saradnika, cena koja je danas postignuta je 20 din/kg+PDV. Žetva je još uvek u toku.