Osvrt na tržište za 30.08.2022.-žitarice i uljarice

SOJA ZRNO

Oglašene cene za sojino zrno bile su u rasponu cena 84-85 din/kg+PDV i 82.5din/kg+PDV uz obračun kvaliteta. Iako su kupci pokušavali da obore cenu sojinog zrna, ponudjači i dalje nastavljaju da oglašavaju isti nivo cena kao i prošle nedelje. Oko nove soje, još uvek se ništa ne priča oko otkupnih cena, žetve se prolongiraju zbog kišnog vremena.

SUNCOKRET

Od jutros smo imali pregovor za 25t suncokreta-telkel na 65din kao ukupna akontna cena. Slaba operativnost robe na terenu, povećava zainteresovanost kupaca na terenu oko nabavke.
 

JEČAM

Domaće tržište danas ima raznovrsnu ponudu stočnog ječma rinfuz, u sremskom, južnobanatskom i južnobačkom okrugu, u rasponu cena ponude od 34-34.5din/kg+PDV, kupci nagoveštavaju da su uspeli dogovarati veće količine na nivo od 33.7din/kg+PDV.
 

KUKURUZ

Na tržištu se još uvek najviše nudi kukuruz prošlogodišnjeg roda. Cene u ponudi se kreću od 33,6-34 din/kg+PDV, a, cena koja se postiže u pregovorima je upravo u tom rasponu. Ponude kukuruza rod 2022. su još uvek sporadične i u pitanju su manje količine operativne robe. Cena u ponudi koju ponuđači oglašavaju za novi rod kukuruza je oko 34 din/kg+PDV, ali ima i ponuda za isporuke sa produženim lagerom do kraja decembra po ceni od 35 din/kg+PDV. S druge strane, kupci su izašli sa njihovim uslovima i cenom po kojoj bi platili novi rod kukuruza a, ona je mnogo manja od trenutnih cena u ponudi operativnih količina,više na www.infotim.rs.

PŠENICA

Merkantilna pšenica rod 2022., je ponuđena na tržištu po ceni od 36-37 din/kg+PDV. Potražnja nije izražena ali se proizvođači i trgovci pšenice ne žure sa ponudama. Slab rod drugih kultura, omogućava proizvođačima da kalkulišu sa količinama pšenice očekujući da će pšenicom moći trgovati tokom cele godine za razliku od soje, kukuruza..gde se očekuju veliki podbačaji u prinosima.