Osvrt na tržište za 31.05.2018. - komponente za stočnu hranu i stoka

SOJINA SAČMA

Slaba ponuda sojine sačme domaće rinfuz na tržištu, u toku prepodneva bilo je par ponuda za sačmu iz Dijamanta i Šida po cenama od 46.5din/kg+PDV, ponuđači su davali te cene po uzoru na jučerašnju ponudu. U toku dana saznajemo da na tržištu ne može da se nađe ponuda domaće sačme, da je veliki problem oko operativnosti robe i da su uglavnom zastupljene ponude za uvoznu sačmu i to indijsku. Danas smo beležili realizaciju za sojinu sačmu uvoznu rinfuz indijsku po ceni od 45.8din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Danas smo imali ponudu za suncokretovu sačmu domaću rinfuz Dijamant po ceni od 21.3-22din/kg+PDV. Kako saznajemo na terenu ovom sačmom se upravo i trguje po istim cenama.

STOKA

Danas je dominirala ponuda tovnih svinja farmskih na domaćem tržištu,  sa cenom od 150-160din/kg+PDV,  a na terenu smo u direktim kontaktima sa odgajivačima mogli doći do saznanja da se očekuje rast cena u ponudi za ovu kategoriju i da su nezvanično neke klanice dale napomenu da će se tovne svinje farmske plaćati i preko 160din/kg+PDV. Ponuđači su svojim ponudama krenuli u ispitivanje pulsa tržišta, sa nadom da će postići više cene, jer se duži period žale na niske cene koje se njima plaćaju i na gubitke koje imaju u tovu.