Podsticaje za nabavku kvalitenih priplodnih grla mogu ostvariti i početnici

U svetlu velikog interesovanja o uslovima za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, ima i dodatnih pojašnjenja. 

Podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, pored poljoprivrednih gazdinstava koja se duže vreme bave stočarskom proizvodnjom, mogu ostvariti i početnici, odnosno poljoprivredna gazdinstva koja se ranije nisu bavila ovom proizvodnjom, već ove godine žele prvi put da nabave kvalitetna priplodna grla i otpočnu proizvodnju.

Legalna kupovina grla i prelazak životinja sa jednog na drugo poljoprivredno gazdinstvo registruje se kod veterinarske stanice, u skladu sa propisima. Tako, kada početnici izvrše kupovinu grla, istu prijavljuju područnoj veterinarskoj stanici i grla prelaze na objekat kupca koji dobija poseban broj, tzv HID broj. Podatke o svom stočnom fondu i broju objekta u kome drži nabavljene životinje (HID), početnik treba da prijavi i u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG) kod područne filijale Uprave za trezor.

Nakon realizacije investicije, za sva grla sa pedigreom koja su nabavljena počev od 16. oktobra prošle godine, početnik može podneti zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla Upravi za agrarna plaćanja u periodu od 1. jula do 15. oktobra tekuće godine.