Potpisan finansijski sporazum IPARD II 2014-2020 između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prisustvovao je danas uručenju finansijskog sporazuma o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i poljoprivredu čime je srpskim poljoprivrednicima omogućeno da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nj.E. Sem Fabrici uručio je ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović potpisan IPARD II finansijski sporazum 2014 -2020 zaključen između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Ministar Nedimović je tom prilikom rekao da je potpisivanje sporazuma rezultat rada Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Evropskom komisijom. Po njegovim rečima 400 miliona evra investicija je namenjeno za opremu, mehanizaciju i objekte što će stvoriti dodatu vrednost i stvoriti resurse za prerađivačku industriju.

Ministar Nedimović je podvukao da je za sredstva IPARD fondova apliciralo oko 500 poljoprivrednika i najavio da će, nakon obrade, prvi ugovori biti potpisani 5. jula 2018. godine.

Fabrici je u novom sedištu Uprave za agrarna plaćanja na Novom Beogradu, rekao da IPARD II podrazumeva grant od 175 miliona evra, a da će uz doprinos lokalnih vlasti i privatnog finansiranja biti investirano oko 400 miliona evra u poljoprivredu i dodao da je poljoprivreda veliki potencijal za rast jer ona čini 10 odsto BDP Srbije, 20 odsto zaposlenih je u poljoprivredi a 50 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u Evropsku uniju.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da je ovaj program važan zbog usklađivanja poljoprivredne politike Srbije sa zajedničkom evropskom politikom u tom sektoru.

IZVOR: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE