SovEcon smanjio prognozu žetve pšenice u RF na 80,7 miliona tona, ne isključuje novo smanjenje

Analitički centar „SovEkon” revidirao je prognozu bruto žetve pšenice u Rusiji, smanjivši je na 80,7 miliona tona sa prethodne procene od 82,1 miliona tona, ne isključuje novu reviziju u manjem pravcu, sledi iz poruke kompanije.

Stručnjaci ističu da je revizija prognoze prvenstveno zbog pogoršanja stanja useva i manjeg potencijala prinosa: prvo po toplom i suvom vremenu, zatim posle majskih mrazeva.

„Od aprila, prognoze za novi rod pšenice u Rusiji su se značajno pogoršale. Snizili smo prognozu sa 94 miliona tona na 80,7 miliona tona. Nismo sigurni da trenutne procene u potpunosti odražavaju sve vremenske anomalije“, – citiraju se u materijalima reči šefa kompanije Andreja Sizova. On nije isključio novo smanjenje prognoze: razlog - vrući i suvi uslovi u regionima sa ozimom pšenicom i obilnim kišama u Sibiru.

Stručnjaci su zabrinuti i zbog sporog napredovanja setve u Sibiru, najvećem proizvođaču jare pšenice. Prema procenama stručnjaka, tamo je do kraja maja zasejano samo 3,7 miliona hektara u odnosu na prosek od 5,2 miliona hektara, zbog čega je žetvena procena površina smanjena na 5,45 miliona hektara sa 5,54 miliona hektara. Kompanija ne isključuje dalje smanjenje ovog nivoa jer se u regionu u naredne dve nedelje očekuju padavine iznad normalne, ali se sezona setve bliži kraju.

Ministarstvo poljoprivrede, uprkos vremenskim nepogodama, trenutno održava očekivanja za žetvu žitarica od 132 miliona tona, dok se očekuje bruto žetva pšenice od 85 miliona tona. Većina useva pogođenih majskim povratnim mrazevima već je zasejana, najviše su pogođeni voćnjaci, a očekuje se i smanjenje prinosa žitarica, izjavila je prethodnog dana ministarka poljoprivrede RF Oksana Lut.