Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća

Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, ocenjuje stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

On je za Betu rekao da su prve prognoze bile da će rod biti veći od osam do deset odsto u odnosu na 2019. godinu, ali da su prošlogodišnje suše ostavile veće posledice na voću nego što se očekivalo. “Suša u julu, avgustu i septembru 2019. godine oštetila je voće i ove godine imamo oko 30 odsto plodova, naročito kod šljiva koji su se formirali kao blizanci i mogu jedino u preradu”, rekao je Keserović.

Dodao je da je Srbija za prva tri meseca ove godine izvezla oko 56.000 tona jabuka po prosečnoj ceni od 0,73 evra po kilogramu. Istakao je da je Srbija 2019. godine samo na izvozu jabuka ostvarila devizni priliv od oko 120 miliona dolara.

Keserović je rekao da se ove godine očekuje rod voća od 1,2 do 1,3 miliona tona i da će se voće tražiti, a da će zbog smanjene ponude cene biti visoke, najviše u poslednjih deset godina.

Država ne radi na unapređenju tehnologije proizvodnje malina

Država, kako je ocenio, ništa nije uradila da se unapredi tehnologija proizvodnje malina čijim se izvozom ostvaruje najveći devizni priliv posle izvoza pšenice. “Maline ne mogu da se uzgajaju bez navodnjavanja i protivgradnih mreža, a sadni materijal ne sme da bude zaražen virusom”, rekao je Keserović.

Greška je, prema njegovim rečima, napravljena 2006. godine kada su uništeni zasadi koji su bili zaraženi virusom fitoftora, ali nije nabavljen novi, bezvirusni sadni materijal, već su se maline razmnožavale iz izdanaka postojećih “jer Evropa neće ili nema da nam proda bezvirusni sadni materijal”. “To je početak urušavanja proizvodnje maline”, rekao je Keserović.

On je istakao da se u Srbiji ne čuje reč stručnjaka i da u Ministarstvu poljoprivrede sede nekompetentni ljudi zbog vladavine partokratije.

Keserović je dodao da je u Srbiji poljoprivreda strateška grana privrede i da niko ne govori da proizvodnja jabuka zapošljava mnogo ljudi. “U redu je da se razvijaju i izvoze informacione tehnologije, ali od izvoza voća žive cele porodice i zapošljavanju dodatnu radnu snagu”, objasnio je Keserović.

Dodao je da se dosta povratnika interesuje za investiranje u intezivnu proizvodnju voća u Srbiji.

Izvor: Beta