Suša i visoke temperature negativno utiču na proizvodnju žitarica u Evropskoj uniji

U svom mesečnom izveštaju o svetskoj poljoprivrednoj proizvodnji u petak, Spoljna poljoprivredna služba USDA (FAS) je navela da se „ proizvodnja kukuruza u Evropskoj uniji (EU) (MI) 2022/23 . predviđa na 60,0 miliona metričkih tona (mmt), što je 12 odsto manje u odnosu na prošlu mesec , 15 odsto ispod prošlogodišnjeg roda , a 10 odsto ispod petogodišnjeg proseka. Površina se procenjuje na 9,0 miliona hektara (mha), što je za 1 odsto manje u odnosu na prošli mesec i 3 procenta u odnosu na prošlu godinu, ali 3 procenta iznad petogodišnjeg proseka od 8,8 mha. Prinos se procenjuje na 6,67 tona po hektaru, što je za 11 odsto manje nego prošlog meseca,13 odsto od prošle godine, a 12 odsto od petogodišnjeg proseka.

FAS je istakao da „Visoke temperature tokom ovog perioda mogu da dovedu do abortiranog zrna , dok niske padavine i vlažnost zemljišta dovode do male mase zrna . Padavine su u ovim južnim regionima bile znatno ispod normale već nekoliko meseci. U zapadnim oblastima kao što su Španija i Francuska, žetva kukuruza će biti dve do tri nedelje ranije nego što je uobičajeno,  zbog vrućine. U oblastima Italije, Španije i Francuske gde se kukuruz normalno navodnjava, postoje ograničenja za vodu. Različite mere zdravlja vegetacije pokazuju značajno pogoršanje u regionima kukuruza .

 

Što se tiče pšenice , izveštaj FAS-a u petak navodi da se „proizvodnja pšenice za tržišnu godinu (MI) 2022/23. u Evropskoj uniji (EU) procenjuje na 132,1 miliona metričkih tona (mmt), što je za 1 odsto manje nego prošlog meseca, 4 odsto od prošle godine, i neznatno ispod petogodišnjeg proseka.”

 

„Žetva pšenice je završena u većini zemalja EU. Izveštaji o žetvi pokazuju da su suša i visoke temperature uzele danak na usevkma pšenice “, navodi se u izveštaju.

 

Takođe u petak, Blumbergova spisateljica Megan Durisin izvestila je da velika letnja vrućina isušuje pašnjake i smanjuje žetve žitarica namenjenih za ishranu životinjskih stada . Britanski stočari i ovčari troše svoje zimske rezerve stočne hrane u jeku leta. Polja kukuruza u Francuskoj su u najgorem stanju u poslednjoj deceniji i venu na drugim mestima, što pogoršava nadolazeći nedostatak hrane za stoku .

Durisin je objasnila da „ekstremne vremenske prilike povećavaju poteškoće sa kojima se već suočavaju farmeri u Evropskoj uniji, najvećem izvozniku svinjetine i sira . Stočari se bore sa rastućim troškovima žitarica i energije, plus nedostatkom radne snage i epidemijama bolesti. To je smanjilo stada i povećalo cene mesa u EU u junu za oko 12% u odnosu na godinu dana ranije – najveći skok ikada.

 

Bloombergov članak je dodao da „ Više evropskih farmera rano skida kukuruzna polja za silažu jer se izgledi za prinos pogoršavaju . Takođe mogu da mešaju više pšenice u obroke za stoku jer je to žito sakupljeno pre suše i trguje se po nižim cenama nego kukuruz.”

 

U međuvremenu, novinari Rojtersa Pavel Politjuk i Daren Batler izvestili su danas da je „Brod Brave Commander napustio ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od početka specijalne ooeracije Rusije, pokazali su podaci Refinitiv Eikon u utorak. ”

 

U članku Rojtersa se navodi da „Ukrajina može da izveze 3 miliona tona žita iz svojih luka u septembru i da će u budućnosti moći da izvozi 4 miliona tona mesečno, rekao je zamenik ministra za infrastrukturu Jurij Vaskov.

 

„On je rekao da je Ukrajina primila molbe za 30 brodova da dođu u Ukrajinu u naredne dve nedelje radi izvoza žitarica, dok je ukupan obim izvoza do sada bio oko 600.000 tona .

 

Politjuk i Batler su dodali da, „Uprkos deblokadi luka, ukrajinski izvoz žitarica opao je za 46 odsto na godišnjem nivou na 2,65 miliona tona do sada u sezoni 2022/23, saopštilo je ove nedelje ministarstvo poljoprivrede.

 

„Ukrajina je izvezla 948.000 tona žitarica u prvoj polovini avgusta , što je manje sa 1,88 miliona tona u istom periodu godinu dana ranije.

 

Takođe danas, pisac Fajnenšel tajmsa Emiko Terazono izvestio je da, „Izgleda da je prvi brod za prevoz žitarica koji je krenuo iz Ukrajine od ruske invazije pristao u sirijskoj luci Tartus nakon što je prestao da emituje signal lokacije rano u petak, prema satelitu fotografije.”

 

„Od isplovljavanja početkom ovog meseca, odredište broda bilo je predmet mnogih spekulacija. Teret od 26.500 tona nije uspeo da stigne na prvobitno naznačeno odredište u Liban nakon što ga je kupac odbio iz razloga kvaliteta “, navodi se u članku FT.

Tekst preuzet od Keith Good