Ukrajina povećava izvoz kukuruza u Kinu

Zbog relativne stabilizacije dubokovodnih luka, Ukrajina je povećala izvoz kukuruza u Kinu. O tome se razgovaralo 28. novembra tokom nedeljnog brifinga u organizaciji analitičkog centra zemljoradničke zadruge PUSK, stvorene u okviru CAP-a.

Prema procenama analitičara, od 27. novembra Ukrajina je izvezla 2,4 miliona tona kukuruza od ugovorenih 2,5 miliona tona od početka meseca. Za decembar je već ugovoreno 2,2 miliona tona. Do početka marta, glavna ponuda kukuruza na globalnom tržištu dolaziće iz Ukrajine i Sjedinjenih Država.

„Dubokovodne luke počinju da rade i Ukrajina aktivnije prodaje kukuruz Kini, gde je njegova cena sa isporukom od 250 dolara po toni konkurentna. Kina je prošle nedelje kupila oko 100-120 hiljada tona ukrajinskog kukuruza, a nedelju pre toga – 100-150 hiljada tona. To jest, jedan ili dva panamaksa se šalju u Kinu svake nedelje, gde su kupci zadovoljni odnosom cene i kvaliteta ukrajinskog žita“, napominje PUSK. Može se očekivati da će se u uslovima stabilne tražnje iz Kine nastaviti rast cena ukrajinskog kukuruza.

„Trenutno je ponuda kukuruza na CPT tržištu neznatna, cene u velikoj meri variraju u zavisnosti od veličine serije i kreću se u rasponu od 144-153 dolara, cena može da dostigne 165 dolara po toni“, rezimira PUSK.