Za državnu pomoć poljoprivrednici ne moraju biti u sistemu PDV-a

Poljoprivrednici u Srbiji koji konkurišu za pomoć države, odnosno za sredstva namenjenih agraru za ublaževanje negativnih efekata pandemije korona virusa, ne moraju da da budu u sistemu PDV-a, dovoljno je samo da su u regidstru poljoprivrednih gazdinstava, rekao je minstar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je potvrdio da uslov da moraju biti u sistemu PDV-a ne važi „ni za jednu od poljoprivrednih mera, čak i ako uzmu kredit“.

”Oni koji se nalaze u Agenciji za privredne registre mogu samo još dodatno da konkurišu i za mere koje su namenjene privrednicima u Srbiji“, rekao je ministar poljoprivrede.

Svim poljoprivrednicima u Srbiji, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, na raspolaganju je pomoć države u vrednosti od 2,6 milijardi dinara, koju poljoprivrednici mogu da koriste kroz kredite, sa kamatnom stopom od jedan odsto i otplatom na tri godine, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć.

Novac je poljoprivrednim proizvođačima već na raspolaganju, nakon što je Vlada Srbije prošle sedmice usvojila dve uredbe – jednu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, a drugu o finansiranoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korošćenju kredita.

Deo novca namenjen je za direktna davanja.

U Ministarstvu poljoprivrede su za Novosti kazali da ova jednokratna pomoć nema veze sa subvencijama koje država daje poljoprivrednicima u Srbiji.

Izvor: Novosti