Info Tim Logistika na tematskom skupu Finansiranje u poljoprivredi u 2020. godini

Info Tim Logistika se stalno edukuje u delu finanasiranja u poljoprivredi, kako bi mogli da svojim saradnicima pružimo što bolje i iscrpnije informacije koje se odnose na konkurse i subvencije. Tako smo uzeli učešća na Tematskom skupu koji se održao danas u Privrednoj komori Vojvodine, gde smo prikupili ključne informacije koje se tiču finansiranja poljoprivrede u 2020. godini.

Skup je otvorio Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, nakon čega je krenulo predstavljanje izvora finansiranja u poljoprivredi za 2020.godinu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Nenad Katanić, skrenuo nam je pažnju na promene u Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, odnosno na grupe kojima su podsticaji povećani. U pitanju je mlečno i tovno govedarstvo, kao i pčelarstvo, a najveće povećanje podsticaja je u organskoj proizvodnji, gde su redovne subvencije povećane na 400%. 

Mladen Petković, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pojasnio je aktuelne konkurse ovog Sekretarijata i pozvao sve zainteresovane na saradnju i konsultacije. 

Šefica Upravljačkog tela za IPARD, mr Jasmina Miljković, maestralno nam je predstavila prednosti finansiranja iz IPARD fondova i apelovala na prisutne da razmotre sve segmente razboja kroz IPARD. Predstavljeni su nam dosadašnji rezultati rada, kao i planovi za 2020. godinu. 

Jelena Trenkić iz Razvojnog fonda Vojvodine nam je kratko i jasno predstavila aktuelne kreditne linije ovog fonda. Pored već poznatih kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine, predstavljene su i dve nove kreditne linije, koje se realizuju uz podršku Pokrajinskih sekretarijata. U pitanju su:

- KONKURS ZA DUGOROČNE KREDITE ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA SUBVENCIONISANE OD STRANE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU I TURIZAM i

- KONKURS ZA DUGOROČNE KREDITE ZA NABAVKU NOVE OPREME I SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE IZ KANALSKE MREŽE SUBVENCIONISANE OD STRANE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO. Ono što je karakteristično za ove konkurse je da Sekretarijati subvencionišu kamatu, pa se zapravo koristi beskamatni kredit.

Ispred Garancijskog fonda Vojvodine Nebojša Ivanišević nam je predstavio za koje sve kredite za poljoprivredu ovaj fond daje garancije i kako se do tih garancija može doći. I ovaj fond je pozvao zainteresovane na kosultacije prilikom donošenja odluke na koji način će obezbediti garancije za kreditnu liniju koja im odgovara. 

Konkursi Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede su takođe otvoreni, a direktor ovog fonda Aleksandar Bogdanović nas je upoznao sa detaljima konkursa i brzinom obrade zahteva. 

Na samom kraju skupa, upoznali smo se sa načinom rada Fonda Evropski poslovi, kao i njijovim planovima za budućnost.

Osnaženi novim saznanjima, tu smo za vas, da vam pomognemo da poboljšate i unapredite svoje poslovanje.