Potpisivanje deklaracije o zaštiti pčela treba da dovede do njihove bolje zaštite

Deklaraciju o zaštiti pčela potpisali su predsednici opština, gradonačenici u Vojvodini i predsednik SPOS-a u Novom Sadu 05.12.2019.

Potpisivanje Deklaracije je rezultat četvorogodišnjeg projekta, za koji je SPOS obezbedio sredstva od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). To je svakako jedan korak bliže u zaštiti pčela od trovanja pesticidima, jer su one jedinstven i nezamenljiv činilac u postupku oprašivanja. 

Projekat sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ključna stavka Deklaracije je postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele i bolja koordinacija aktivnosti opština na razvoju poljoprivrede, kako bi se u kontaktu sa poljoprivrednicima utvrdili načini pravilne upotrebe pesticida na našim poljima, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela.

Potpisivanje i sama primena ove Deklaracije imaće pozitivan efekat i na unapređenje celokupne poljoprivrede, jer doprinosi manjem zagađenju životne sredine pesticidima, manjoj količini pesticida u zemljištu, manjem uništavanju korisnih insekata u zemljištu, kao i manjoj količini pesticida na poljoprivrednim proizvodima za krajnje potrošače.