Projekat ”Gajimo uzgajivače“ podrška mladim poljoprivrednicima. ”Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane (18-45), kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat ”Gajimo uzgajivače“

Projekat ”Gajimo uzgajivače“ podrška mladim poljoprivrednicima

”Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane (18-45), kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat ”Gajimo uzgajivače“

”Ama – Centar za negu čoveka i prirode“ u saradnji sa ”ZMAG – Zelenom mrežom aktivističkih grupa“, realizuje projekat koji ima za cilj da otvori prostor za razvoj održive lokalne proizvodnje hrane koja je bazirana na direktnoj ekonomskoj razmeni između proizvođača i potrošača, navodi se u saopštenju ovog centra.

Ideja vodilja projekta je CSA model (community supported agriculture). CSA je model distribucije hrane koji razvija lokalnu proizvodnju i ekonomiju kroz razvoj mreže direktne ekonomske saradnje proizvođača i potrošača. Na globalnom nivou, dva miliona ljudi učestvuje u CSA modelima razmene. Kako smatraju u AMA centru, za razvoj mladih poljoprivrednika potrebno je stvoriti nove ekonomske odnose u društvu koje će biti zasnovane na principima održivosti, solidarnosti te međusobne saradnje proizvođača i potrošača.

Mapiranje mladih poljoprivrednika i proizvođača hrane

U sklopu projekta, ”Ama – Centar za negu čoveka i prirode“, u saradnji sa ”ZMAG – Zelenom mrežom aktivističkih grupa, realizuje istraživanje ”Mladi poljoprivrednici i proizvođači hrane i prehrambeni suverenitet”. Istraživanje ima za cilj da mapira mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane, kao i da istraži domete njihovog rada, nivo zadovoljstva, ali i prepreke i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Poseban akcenat će biti stavljen na koncept prehrambenog suvereniteta i položaja mladih poljoprivrednika na globalnom tržištu ishrane. Ovo istraživanje će biti sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj, i jedinstveno je za ovaj deo Evrope.

Zainteresovani da učestvuju u istraživanju treba da popune upitnik koji se nalazi na linku https://docs.google.com/…/1FAIpQLScEao9VHDJNI7eRJL…/viewform ili kontaktiraju Sašu Petrovića na sasa@amacentar.org ili 0616489354.

Osim istraživanja, tokom projekta će se raditi na uspostavljanju platforme za promociju i direktnu razmenu između potrošača i proizvođača, u cilju njihove bolje saradnje i održivosti za proizvođače.

Više o Ama –centru za negu čoveka i prirode možete videti ovde, dok o projektu Growing Growers možete saznati ovde.

Projekat se sprovodi u Srbiji i Hrvatskoj, i podržan je od strane programa Erazmus+ koji u Srbiji sprovodi Fondacija Tempus.