Aktuelnosti sa svetskog tržišta (16.03.2023.)

Izvoz brazilskog kukuruza naglo je pao u februaru, pošto su isporuke soje u centru pažnje, a kineski kupci se za snabdevanje obraćaju zemljama poput Sjedinjenih Država i Ukrajine. Prema revidiranim podacima o brazilskoj trgovini, prodaja kukuruza u Kini iznosila je 70.000 tona prošlog meseca, u odnosu na 983.700 tona u januaru i više od milion tona u decembru. Prošlog meseca, ukupne isporuke kukuruza iz Brazila su takođe pale za više od 60 odsto u poređenju sa januarom, na oko 2,275 miliona tona, pošto se izvoznici fokusiraju na isporuku brazilske nove soje klijentima u inostranstvu. „Februar nije tradicionalno mesec za izvoz kukuruza iz Brazila“, rekao je Paulo Molinari, analitičar kukuruza u kompaniji Safras & Mercado. „Brazil će samo povećati isporuke (žitarica) od jula nadalje“, dodao je on.
U Brazilu je trenutno setva drugog useva kukuruza, koji predstavlja 70-75% nacionalne proizvodnje u datoj godini. Kada bude spreman drugi usev kukuruza u Brazilu, analitičari će moći da procene stvarni apetit Kine za brazilskim kukuruzom, kažu analitičari. Nakon što je krajem prošle godine odobrila uvoz brazilskog kukuruza, Kina je postala najveći kupac kukuruza u Brazilu u decembru i januaru, prema podacima o brazilskoj trgovini. Na osnovu očekivanja velike potražnje iz Kine u budućnosti, Brazil bi mogao da nadmaši SAD već  ove godine. Prošlog meseca, tradicionalniji uvoznici kukuruza u Brazilu ponovo su postali relevantni, a Japan je zahtevao 542.000 tona pored Južne Koreje, koja je uvezla 276.200 tona, pokazuju trgovinski podaci.
Frederiko Humberg, izvršni direktor trgovačke firme AgriBrasil, rekao je za Rojters da je Kina kupila „mnogo” kukuruza iz Sjedinjenih Država u februaru, što pomaže da se objasni pad prodaje u Brazilu. Činjenica da Ukrajina ostaje izvoznik, iako prilično nestabilan, takođe znači konkurenciju Brazilu.
Izvor: www.hellenicshippingnews.com