Aktuelnosti sa svetskog tržišta (22.03.2023.)

Kako je zabrinutost zbog toplotnog talasa splasnula u ključnim državama za uzgoj pšenice u Indiji, žetva pšenice u zemlji sada se suočava sa zabrinutostima zbog pljuskova i oluja sa gradom. Trgovci su zabrinuti da pljuskovi i nevreme s gradom mogu dovesti do gubitka prinosa i kvaliteta useva. To bi takođe značilo da ne bi bilo neizbežnih promena u indijskoj zabrani izvoza pšenice dok se ne pojavi jasna slika o žetvi i stanju domaćih zaliha.
Prema indijskom meteorološkom odeljenju, ključne države koje se bave uzgojem pšenice — Radžastan, Madja Pradeš, Pendžab i Bihar — bile su svedoci prevelikih pljuskova i oluja sa gradom.Oluje, padavine ili grad bi mogli da pogode skoro celu zemlju još dva dana, saopštio je meteorološki biro 19. marta.„U ovoj fazi, jaka kiša i jake oluje pogodiće potpuno zrelu pšenicu, poplavljena polja, međutim, obim štete nije siguran“, rekao je naučnik iz Odeljenja za poljoprivrednu meteorologiju IMD-a. Za marketinšku godinu 2022-23 (april-mart), proizvodnja pšenice u Indiji je rekordnih 112,2 miliona mt, što je 4,2% više u odnosu na godinu, prema podacima koje je objavilo ministarstvo poljoprivrede 14. februara.
Pšenica se seje tokom oktobra-novembra, a  žetva je tokom marta-aprila. Učesnici na tržištu su, međutim, skeptični prema proceni žetve pšenice u Indiji. Prema S&P Global Commoditi Insights istraživanju 11 analitičara i trgovaca, očekuje se žetva pšenice u Indiji od 107 miliona do 108 miliona mt u MI 2022-23. Neki trgovinski izvori u Aziji čak smatraju da je proizvodnja niža između 92 miliona-95 miliona mt, što odražava ukupnu proizvodnju u MI 2021-22. Dok će žetva sada biti odložena, gubici prinosa se mogu izbalansirati jer u delovima Pendžaba, Harijane i Utar Pradeša usevi pšenice još nisu u potpunosti zreli, dodao je naučnik. U ovim državama pšenica se bere u aprilu. „Većina mog useva je opala zbog naleta vetrova što će dovesti do gubitka prinosa i smanjenja kvaliteta“, rekao je farmer iz Kanpura, Utar Pradeš.
Na mestu gde je berba počela, a usev ostavljen na otvorenom, šteta će biti značajna. Neki džepovi u Radžastanu i Madja Pradešu počinju žetvu pšenice početkom marta.
Malo je verovatno da će Indija nastaviti izvoz pšenice u narednih nekoliko meseci dok se žetva ne završi i dok vlada ne popuni svoj inventar, rekao je zvaničnik ministarstva hrane.
Zbog pada proizvodnje u MI 2021-22, Indija je uvela zabranu izvoza pšenice 13. maja 2022. kako bi zaustavila rastuće cene pšenice i obezbedila adekvatnu ponudu. Zemlja se pojavila kao ključni dobavljač pšenice usred globalne nestašice nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Vlada je takođe oslobodila 5 miliona zaliha sa svojih zaliha tokom januara-februara, primoravajući domaće cene pšenice na smanjenje.Od 1. marta, država ima 11,7 miliona mt pšenice u svojim zalihama, što je skoro prepolovljeno u odnosu na godinu pre.
Cene pšenice su pale na oko 22.000 rupija/mt (284,5 dolara/mt) 17. marta, što je pad sa rekordnih 31.500 rupija/mt zabeleženih u januaru, rekli su trgovci. „Vlada će možda nastojati da ublaži izvozna ograničenja uvedena prošle godine, ali tek nakon što osigura dovoljno zaliha potrebnih za vođenje vladinih šema i adekvatnu domaću ponudu“, rekao je izvoznik iz Mumbaja.
Izvor: www.hellenicshippingnews.com