Info Tim Logistika na 2. Miholjdanskom saboru zadrugarstva

Info Tim Logistika je imala čast da bude jedan od organizatora 2. Miholjdanskog sabora zadrugarstva. Zahvaljujemo se Zadružnom savezu južne Srbije na ukazanom poverenju i gostoprimstvu, uz želju da manifestacija sledeće godine bude još većim brojem izlagača, zadrugara i privrednih društava, koji bi na taj način predstavili svoj rad i povezali se međusobno. 

Sabor je održan 30.10.2019. godine u Domu vojske u Nišu. Preko 60 zadruga iz južne Srbije se odazvalo pozivu Zadružnog saveza južne Srbije, a Info Tim Logistika je kroz svoj sistem obezbedila učešće firmi kao izlagača i sponzora. Društvo agrarnih novinara je doputovalo iz Novog Sada i Beograda i savršeno profesionalno obavilo svoju ulogu medijskog pokrovitelja Sabora. 

Nakon pozdravne reči  predsednika Zadružnog saveza južne Srbije Mileta Davidovića, Miholjdanski sabor je otvorio ministar zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić. On se tom prilikom osvrnuo na rezultate postignute u projektu " 500 zadruga u 500 sela". Zatim se okupljenima obratio jedan od članova tima za spas sela, prof. dr Dragan Škorić, koji je takođe istakao značaj zadrugarstva i udruživanja proizvođača u cilju opstanka sela i boljeg života u njima. 

Usledio je obilazak štandova, koje su ukrasile vredne ruke zadrugara i na kojima su se nalazili proizvodi koji su tipični za region južne Srbije. Sabor je bio izložbeno-prodajnog karaktera, pa smo tako mogli uživati u ajvaru, sirevima, sušenom voću, vinu i rakiji, koji osim kvaliteta imaju i delić duše zadrugara, njihove ljubavi i posvećenosti onome što rade. 

Kako svaki rad zahteva i predah, Zadružni savez južne Srbije nam je priredio svečani ručak, gde smo se ponovo uverili u gostoprimstvo naših domaćina. 

Drugog dana Sabora imali smo organizovane posete znamenitostima i zadrugama u okolini Niša. Radni doručak smo imali u Eko kampu na Kameničkom visu, na samo 15 km od centra Niša. Savršena priroda je bila lep ambijent za razmenu iskustava sa našim domaćinima, koji su pioniri u posebnom obliku zadrugarstva kod nas. U pitanju je Prva poljoprivredna socijalna zadruga, sa sedištem u Kamenici. Kako nam je domaćin i predsednik zadruge, Dejan Mitić objasnio, zadruga je proizvodnog tipa, bavi se preradom voća u sokove i džemoveb i daje svoj maksimum u edukaciji mladih u poljoprivredi. To je i obaveza ovakvog tipa zadruga, gde je 50% kapaciteta zadruge posvećeno edukaciji mladih, kako bi postali uspešni kooperanti zadruge ili zadrugari. 

Usledila je poseta Zoo planetu, gde 16 mladih volontera vodi brigu o povređenim i napuštenim životinjama koje pronađu u prirodi. Srna, balkanska magarica, patuljaste koze, koze, mangulica, paun, guske, patke, plovke, poni i više vrsta konja imaju stanište na ovom imanju, neki privremeno, do oporavka, a neke životinje za stalno. Vikendom je organizovana škola jahanja, koja je izuzetno posećena i gde se deca mogu upoznati i družiti sa životinjama koje su u Zoo planetu pronašle dom. 

Domaćini su posetu Čegru ostavili za kraj, Impozantan spomenik srpskom junaštvu je ostavio utisak na nas, kao i priča kustosa koji vodi računa o spomeniku i o tome da se bitni delovi srpske istorije nikada ne zaborave. 

Puni utisaka i topline koju su nam naši domaćini podarili, krenuli smo put naših domova, u želji da što pre podelimo naša iskustva sa vama i da sledeći Sabor bude još brojiniji i uspešniji.