Jačanje ”patriotske poljoprivrede“ smanjuje izvoz iz Srbije

Nije samo pandemija koronavirusa smanjila izvoz srpskog voća i povrća, jačanje ”patriotske poljoprivrede“ koja podrazumeva zatvaranje najrazvijenijih tržišnih zemalja u svoje granice uticaće negativno na izvoz iz Srbije

Problem izazvan koronavirusom rešiće se do jeseni kada dolazi jabuka kao voće koje najviše izvozimo, ali ostaje pojava ”patriotske poljoprivrede“ koja jača u svetu i koja podrazumeva zatvaranje najrazvijenijih tržišnih zemalja u svoje granice. Ovo je mišljenje agrarnog ekonomiste Milana Prostrana.

”Srbija očekuje generalno od izvoza voća što veći devizni priliv. Ali svi se sada presabiraju, a danas se javlja termin patriotska poljoprivreda. Odnosno, ponovo se zatvaraju i najrazvijenije tržišno razvijene zemlje u neke svoje granice. Sa druge strane, velike količine voća celoj u Evropi, odnosno u Evropskoj uniji, propašće iz dva razloga. Prvo, sada nema dovoljno sezonske radne snage, pa nema ko da obere voće i drugo, zbog korone postoje problemi pre svega u transportu“, smatra Prostran.

Rusija je uložila ogromna sredstva u podizanje sopstvenih voćnjaka, tako da su, prema rečima Prostrana, Rusi počeli da zadovoljavaju potrebe, pre svega za jabukom, iz domaće proizvodnje. Kao što je Rusija ulaganjem u proizvodnju žita poslednjih godina postala i njegov veliki izvoznik, tako Prostran isto očekuje i na nivou voćarske proizvodnje.

Uprkos tome, rusko tržište je veliko, pa za sada srpski izvoznici ne treba da strepe. ”Rusko tržište je veliko i tu će još ta trgovina da postoji, ona će samo da se zaoštrava sa stanovišta kvaliteta. Moraće da se ispoštuju svi zahtevi. Kupci su u Ruskoj federaciji postali i probirljivi i zahtevniji, tako da na trgovcima ostaje da ta pitanja doteruju, da upakuju bolje, da budu solventniji partneri. Ali, i korona će ostaviti traga“, smatra Prostran.

U vezi sa otvaranjem novih izvoznih tržišta, Prostran nije naročito optimističan. ”Nisam neki veliki optimista kada su u pitanju dalekoistočne zemlje. Video sam da će neke količine voća ići za Kinu, Japan, Kazahstan, Tursku, ali mislim da mi još nemamo tako velike kapacitete da možemo ozbiljno da budemo prisutni na tim tržištima. Na kraju krajeva kalkulacija izvoza nije baš tako jednostavna, ona je dosta opterećena dalekim troškovima transporta“.

On zaključuje da ove godine neće biti lako na surovom tržištu kome je koronavirus dodatno zagorčao život, i da će jedan deo voća ostati za domaće potrebe. Kako kaže, bilo bi dobro da imamo dovoljno prerađivačkih kapaciteta pa da se sav višak prevede u više faze prerade, ali je u Srbiji veliki broj kapaciteta ugašen, pa ćemo višak sami morati da pojedemo.

Izvor: Sputnik