Poljoprivrednim gazdinstvima 2,6 milijardi dinara pomoći iz budžeta

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas kako će sutra biti usvojene dve uredbe, kako je i obećano, a koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara.

Uredba o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra sutra će se naći na sednici Vlade i već od ponedeljka krećemo u njenu implementaciju, rekao je.

To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti, u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, za koje garantuje Republika Srbija, i to već od ponedeljka, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, pred Vladom će se sutra naći i uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima, a reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara, što ide preko Uprave za agrarna plaćanja.

Ekonomske mere, kako je rekao primenjuju se na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća, rekao je on.

Mali je istakao da je na ovaj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, u iznosu od 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku našoj privredi.

On je podsetio na to da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Republike Srbije.

Ministar je istakao da su već sada vidljivi rezultati mera koje su preduzete i da je već veliki broj privrednika prijavljen putem sajta Poreske uprave.

Do sada se, kako je dodao, 83.800 preduzetnika prijavilo za otvaranje namenskog računa i još oko 300.000 njih je automatski prijavljeno, s obzirom na to da imaju račun u samo jednoj banci, pa im se po automatizmu otvara namenski račun u toj istoj banci.

Do kraja aprila svi ostali imaju priliku da se prijave preko sajta Poreske uprave i već prve nedelje maja ćemo isplatiti prvi minimalac za sve one koji su se prijavili, rekao je Mali.

Takođe, usvojena je i uredba koja se odnosi na Fond za razvoj Ministarstva privrede, a prijave su već počele.

Izvor: Agrosmart