17 miliona mt brazilskog kukuruza ide za etanol

Etanol će stvoriti nove izglede za brazilski kukuruz na domaćem tržištu, pri čemu će kukuruz za upotrebu etanola naglo porasti na 17 miliona mt u narednoj tržišnojj godini, rekao je Arthur Neto, direktor partnera u Alphamar Shipping Agenci, za S&P Global Commoditi Insights 12. juna.

Ukazujući na uticaj na domaća i izvozna tržišta, Neto je na marginama IGC Grains konferencije u Londonu rekao da će povećana upotreba etanola za kukuruz podići cene, podstičući proizvodnju kukuruza u situaciji kada je „tržište preplavljeno kukuruzom jer nema mnogo izlaza za to na domaćem tržištu.”

„Ovo će biti dinamika koja će dovesti do povećanja cene na domaćem tržištu, zbog čega proizvođači drže kukuruz unutra, što znači da ako imate izvoznu potražnju, morate da platite mnogo više“, rekao je Neto o očekivanje od 17 miliona mt kukuruza za upotrebu etanola u marketinškoj 2024-25. Za 2023. cifra je bila 13,26 miliona mt.

Govoreći o tome da li se brazilski kukuruz u tekućoj sezoni trguje više od konkurencije, Neto je rekao: „Morate da shvatite da je tržište veoma zagrejano iznutra, tako da nema smisla da ga farmeri samo prodaju za peni za međunarodnom tržištu.”

„Verujem da će biti dosta tržišta, ali ne toliko kao prethodne godine, jer je tržište dobro za poljoprivrednike u zemlji, a oni će zadržati teret u zemlji, iako ima mnogo podsticaja za izvoz“, dodao je Neto.

'Ovde smo da prodamo'

Odgovarajući na spekulacije oko kineskog poteza da premosti jaz između domaće ponude i potrošnje i onoga što to znači za njenog najvećeg dobavljača, Brazil, Neto je rekao da će za sprovođenje tog plana biti potrebno vreme.

„Kina raste, ne onoliko koliko je bila, ali mnogo toga proizilazi iz toga“, rekao je Neto.

Svaka promena u jednačini kineske domaće ponude i potražnje će imati veliki uticaj na globalni bilans stanja, s obzirom na poziciju Kine kao najvećeg centra potražnje za kukuruzom.

„Želim im svu sreću“, rekao je Neto. „Nadam se da će uspeti i postići svoje ciljeve. U međuvremenu, mi smo ovde da prodajemo.”

Veliki uticaj poplava na soju, manje na pirinač

Govoreći o poplavama u Rio Grande do Sulu, ključnoj poljoprivrednoj pokrajini za koju se očekivalo da će u tekućoj marketinškoj godini proizvesti 70% pirinča u zemlji i oko 15% soje, Neto je rekao da je manje verovatno da će poplave imati veliki uticaj na pirinač, ali proizvodnja soje bi mogla biti pogođena.

„Otprilike 85% pirinča je već bilo požnjevo kada smo imali poplave“, rekao je Neto. „Sada imamo samo probleme sa logistikom. Očekuju se neka odlaganja, ali ne mnogo.”

Međutim, on je rekao da misli da će poplave ostaviti traga na proizvodnju soje, što je veliki faktor s obzirom na stratešku lokaciju Rio Grande do Sula bliže glavnim lukama.

„Soja je bila osnovni proizvod u regionu, otpremljena u blisku luku“, rekao je Neto. „Taj sistem će sam po sebi izgubiti mnogo volumena.

Neto je dalje ukazao na poplave u Rio Grande do Sulu koje su izazvale terminalni prekid rada, što predstavlja „veliki rizik za ceo izvozni ekosistem“.

Niži vodostaji predstavljaju zabrinutost za transport

U severnim brazilskim lukama prošle godine su zabeleženi neki od najnižih vodostaja u istoriji zbog velike suše u Amazonu, zbog čega je teret bio preusmeren u Santos. Direktor Alphamara uporedio je izazove u severnim lukama sa onima na reci Misisipi u SAD u prethodnoj godini.

„Kada govorimo o severnim lukama, ne govorimo o bilo kakvim problemima sa kapacitetima u lukama“, rekao je Neto. „Nivoi vode su u redu. Problem je što se teret prebacuje.”

On je dodao da će u jednom trenutku vodostaj biti toliko nizak da će konvoji morati da se rastavljaju da bi prešli preko plićaka.

„Ponekad putovanje koje treba da se obavi za dva dana može da potraje oko pet, tako da je, naravno, sa ukupnim obrtom barži, to je veoma loše“, rekao je Neto, dodajući da bi moglo biti dva meseca velikih izazova u transportu.