Internacionalna konferencija o proizvodnji voća Profi fruit

Info Tim Logistika je uvek na pravom mestu, čak i kada se neki događaj održava po prvi put. Posetili smo Profi fruit, prvu međunarodnu konferenciju posvećenu voćarstvu, gde je bilo dosta domaćih i stranih izlagača. Konferencija se održavala 09. i 10.03.2018. godine u Belexpo centru na Novom Beogradu.

Prikupili smo bitne informacije, koje ćemo, kao i svaki put, podeliti sa našim saradnicima, kako bi poboljšali svoje poslovanje.

Konferencija je imala dva dela – edukativni i izložbeni.

Kada je edukacija u pitanju, prvog dana su predavanja bila vezana za proizvodnju jabuka, dok su drugog dana predavanja bila okrenuta bobičastom i jagodičastom voću. Interesovanje je bilo veliko, pošto je ulaz za posetioce bio besplatan, a predavanja su se odnosila na inovacije u tehnologiji uzgoja, kao i na nove sadne materijale. Prikazano je dosta dobrih primera iz zemalja EU, gde je prinos višestruko veći na istoj površini nego u Srbiji, samo zbog drugačijeg odabira sadnog materijala i tehnologije proizvodnje. Takođe je primećeno i da naše regulative o broju zasada na određenoj površini nisu usklađene sa regulativama u EU, pa nam je i na taj način smanjena konkurentnost u samom startu proizvodnje.

Posetioci su upućeni i u nove trendove na tržištu voća, te su im date smernice koje voće će u skorije vreme biti traženije na tržištu EU i na globalnom nivou, kako bi organizovali svoju proizvodnju u tom smeru i bili spremni za nove izazove.

Od izlagača su bile prisutne domaće renomirane kuće, kada je sadni i semenski materijal u pitanju, kao i strane firme iz iste branše. Bio je prisutan i izvestan broj stranih kompanija koje nemaju poslovnice u Srbiji, te su posetile ovu konferenciju kao mogućnost za pronalaženje potencijalnih strateških partnera.

Ovakvi skupovi su višestruko korisni i za izlagače i za posetioce i iskreno se nadamo da je ovo samo uvod u lepu tradiciju, kada je voćarstvo u našoj zemlji u pitanju.