Kina otvara vrata pšenice Argentini

Postoji novi konkurent na najvećem kanadskom tržištu pšenice, ali analitičar nije previše zabrinut zbog pretnje.

Argentina i Kina dogovorile su fitosanitarni protokol u oktobru 2023., otvarajući put argentinskoj pšenici da uveze azijski gigant.

Nakon toga je usledila objava iz januara 2024. da je Kina dodala nekoliko argentinskih kompanija na svoju listu odobrenih izvoznika.

„Prodaja je sada moguća, ali nijedna još nije objavljena“, navelo je američko Ministarstvo poljoprivrede u svom nedavnom izveštaju Grain: Vorld Markets and Trade.

Argentina obično isporučuje svoju pšenicu u druge latinoameričke zemlje, ali u velikim godinama ide dalje, prodajući na tržištima u Aziji i Africi.

USDA predviđa 10 miliona tona izvoza u 2023-24, što je veliki skok u odnosu na prošlogodišnji program smanjenja suše od 4,68 miliona tona.

„Diverzifikacija na nova tržišta, kao što je Kina, biće važna za Argentinu jer Brazil nastoji da poveća samodovoljnost“, navodi USDA.

„Pored toga, slabiji rod ove godine za Australiju nakon nekoliko godina velikih useva pruža mogućnosti Argentini da stekne uporište na novim tržištima.

Prema statistici Kanadske komisije za žito, Kina je najveći kupac u Kanadi, koja je kupila 1,26 miliona tona pšenice u rasutom stanju iz Kanade tokom prvih pet meseci plodne godine 2023-24.

Analitičar MarketsFarma Bruce Burnett ne misli da će Argentina odgristi taj obim.

„Većina njihovih sorti je evropska ili zasnovana na evropskoj genetici, tako da su to meke pšenice i u osnovi imaju niže količine proteina“, rekao je on.

Njihova pšenica je u rangu srednjeg do niskog kvaliteta u poređenju sa kanadskom visokokvalitetnom tvrdom pšenicom sa visokim sadržajem proteina. Oni nisu u direktnoj konkurenciji jedni sa drugima.

On misli da bi argentinska pšenica mogla zameniti nešto meke crvene ozime pšenice iz Evropske unije i regiona Crnog mora i možda nešto niskoproteinske pšenice iz Australije, iako je to bela pšenica u odnosu na argentinsku crvenu pšenicu.

Barnet se pita da li će Argentina uopšte predstavljati pretnju Kini ove godine zbog problema sa usmeravanjem žitarica kroz Panamski kanal. Međutim, Rusija se takođe suočava sa sličnim logističkim problemima sa Sueckim kanalom.

Očekuje se da će Kina biti aktivni kupac ove godine, uvozeći 12 miliona tona useva.

„Na domaću proizvodnju su ove marketinške godine uticali preterano vlažni uslovi tokom leta neposredno pre žetve, što je rezultiralo i manjom proizvodnjom i većim udelom pšenice kvaliteta za stočnu hranu“, saopštilo je USDA.

Kina je ove godine većinu svoje pšenice nabavila iz Australije, Kanade i u manjoj meri iz Sjedinjenih Država. Međutim, naporno radi na diverzifikaciji svoje liste dobavljača dodavanjem zemalja kao što je Argentina.

USDA predviđa da će Argentina ove godine proizvesti 15,5 miliona tona pšenice, što je povećanje od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Padavine tokom sadnje i kritičnog perioda rasta bile su ispod proseka, ali iznad prošlogodišnjih nivoa suše“, navodi USDA u zasebnom izveštaju.

„Padavine na kraju sezone pomogle su da se povećaju prinosi u južnom Buenos Ajresu, što je pogodovalo usjevima koji su se kasnije razvijali.

Većina izvoza zemlje odvija se između decembra i marta.