Osvrt na tržište za 13.06.2018. - žitarice

KUKURUZ:

Možemo reći da je danas slaba ponuda ali i potražnja za kukuruzom. Prijavljeno je trgovanje prirodno suvog kukuruza po ceni od 16.8din/kg+PDV, što je na nivou ovonedeljnog proseka.

PŠENICA:

 Vremenski uslovi su i ove godine uslovili ranije sazrevanje žita, tako da su na pojedinim parcelama skinute prve količine hlebnog zrna. Prvi otkosi i prve ponude pšenice rod 2018 su danas za tržište ponuđene po cenama od 17-17.5din/kg+PDV. Kako ulazimo u termin žetve očekujemo sve veću ponudu ali i definisanje tržišne cene. Što se tiče cene u otkupu još uvek nema zvaničnih informacija. Iako je žetva pšenice ovogodišnjeg roda počela, interesovanje od strane kupaca a isto tako i ponuđača za pšenicom rod 2017 je i dalje aktuelno. U prilog tome govori i podatak da se na današnji dan trgovalo pšenicom rod 2017 srps kvaliteta po cenama u rasponu 18-18.2din/kg+PDV.

SOJA ZRNO:

Tendencije veće ponude u odnosu na tražnju i dalje se nastavljaju.  Ponuđene cene su na nivou 42-42.7din/kg+PDV.  Kupci i dalje suzdržani,  što je i razlog slabog trgovanja.

JEČAM:

Na današnji dan, ponuđene cene za ječam su u rasponu 16-16.5din/kg+PDV.  U razgovoru sa saradnicima dolazimo do informacija da se u narednom periodu očekuje pad cene ječma, što je i razlog što su kupci danas bili pomalo i suzdžani po pitanju nabavke. Da li će doći do promene cene ovogodišnjeg roda ječma, ostaje nam da ispratimo.