Rezime međunarodnog saveta za žitarice IGC za novembar

Izvor: IGC

Prognoza ukupne svetske proizvodnje žitarica (pšenice i krupnih žitarica) u 2023/24. godini je podignuta za 3 miliona tm/m (mesečno), na 2.295 miliona. Promene od oktobra uključuju poboljšane izglede za kukuruz, vezane uglavnom za izveštaje o prinosima u SAD boljim od očekivanih, kao i povećanu cifru za pšenicu, što odražava najnovija ažuriranja za Ukrajinu, Rusiju i Tursku. Na 2.308mt, projekcija ukupne potrošnje zrna je takođe 3m veća m/m, sa najvećim delom prilagođavanja za kukuruz. Sa zalihama pojačanim povećanjem procenjenih početnih zaliha, prognoza za prenose na kraju sezone (zbir odgovarajućih lokalnih marketinških godina) je porasla za 3 miliona tona, na 585 miliona. Projekcija svetske trgovine (jul/jun) je podignuta za 1 milion tm/m, jer prilagođavanje naviše za isporuke kukuruza više nego kompenzuje smanjenje pšenice i sirka.

Vezano za povećane brojke za američke i crnomorske proizvođače, svetska proizvodnja soje u 2023/24. se vidi neznatno veća m/m, na rekordnih 395 miliona t, 7% više na godišnjem nivou (u odnosu na prethodnu godinu), dok potrošnja i agregatne zalihe se predviđaju uglavnom stabilne m/m. Predviđeno je da trgovina ostane nepromenjena u odnosu na ranije, na 168 miliona tona (-2% g/g), uključujući manje isporuke na ključne destinacije u Americi i Aziji.

Postoji nekoliko promena u izgledima Saveta za ponudu i potražnju pirinča tokom čitavog perioda predviđanja; neto povećanje zaliha na godišnjem nivou usklađeno je sa marginalnim dobicima u ukupnoj upotrebi, ostavljajući ukupne zalihe 2023/24. uglavnom stabilne, na 171 milion t. Odražavajući smanjene izglede za kineski uvoz, obim trgovine u 2024. (jan/decembar) je delimično niži m/m, na oko 50 miliona t (-4%).

IGC indeks žitarica i uljarica (GOI) je ojačao u novembru, uz dobitke uglavnom vođene čvršćim vrednostima soje.

Vođena očekivanjima za vrhunsku svetsku žetvu kukuruza, predviđa se da će ukupna proizvodnja zrna (pšenica i krupno zrno) porasti za 1% u 2023/24. Iako će proizvodnja pšenice biti manja u odnosu na prethodnu godinu, i dalje se očekuje da će rod biti drugi po veličini u istoriji. Ukupna potražnja je postavljena na 2.308 miliona tona (+2%), uglavnom na dobitku u stočnoj hrani i industrijskoj potrošnji. Svetske zalihe na kraju 2023/24. godine padaju za 2% na 585 miliona tona, sedmu uzastopnu godinu zaoštravanja, uključujući smanjenja za pšenicu (-6%), ječam (-11%) i zob (-50%). Međutim, podstaknute velikim prenosima kukuruza u SAD, ukupne zalihe izvoznika su porasle za 10% g/g. Predviđeno je još jedno smanjenje globalne trgovine žitaricama, koje se vidi na najnižim nivoima u pet sezona od 410 miliona t (-4%).

Uglavnom povezana sa većim usevima u Južnoj Americi, predviđa se da će se globalna proizvodnja soje povećati za 7% g/g, na rekordnih 395 miliona tona. Sa primenom u tri glavna preduzeća za koje se očekuje da će solidno napredovati, vođeni značajnom ekspanzijom prerade u Argentini, zahvaljujući većoj žetvi, svetska iskorišćenost se predviđa na novom visokom nivou (+8%). Trgovina će verovatno pasti s obzirom na potencijalno smanjene isporuke Kini i Argentini. Ipak, očekuje se da će brazilski izvoz rasti kako isporuka u SAD opada.

Uz veće useve u Aziji i Americi, globalna proizvodnja pirinča u 2023/24. se vidi na vrhuncu od 521 miliona tona (+6 miliona). Povećanje potražnje za hranom izazvano stanovništvom trebalo bi da podrži potrošnju, dok se predviđa da će zalihe, čiji se najveći deo nalazi u Kini, skoro nepromenjene na godišnjem nivou. Predviđeno je da će se trgovina u 2024. (jan/decembar) smanjiti za 4% g/g zbog manjeg interesovanja za kupovinu iz Azije i Afrike. Dok bi pošiljke iz Pakistana i SAD mogle da se povećaju, indijske otpreme će verovatno naglo pasti.

Nakon solidnog rasta u prethodnoj godini, svetska proizvodnja slanutka je opala za 6% g/g zbog smanjene indijske žetve. Iako bi ukupna upotreba mogla da poraste, agregatne zalihe će se smanjiti (-15%), vezano za pad kod ključnih izvoznika. Predviđa se da će se trgovina slanutkom smanjiti za 4% na godišnjem nivou u 2024. (januar/decembar) zbog slabije azijske potražnje. Odvojeno, predviđa se da će ukupna trgovina mahunarkama u 2023. održavati uzlazni trend, rastući za 8% g/g, posebno na većim pošiljkama suvog graška i sočiva.

REZIME TRŽIŠTA

IGC GOI je ojačao tokom prošlog meseca, pošto je rast cena soje i pirinča više nego kompenzovao slabljenje tržišta žitarica.

Podindeks IGC GOI pšenice pao je za 2%, ponderisan uglavnom sezonskom slabošću u glavnim izvoznicima na južnoj hemisferi. Međutim, primećeni su dobici na nekim drugim tržištima, uključujući i Rusiju, usred aprecijacije lokalne valute i opadajućeg interesa proizvođača za prodaju.

Usred blažih kotacija u svim izvorima, ali posebno u Argentini, IGC GOI podindeks kukuruza pao je za 7%, nedavno dotaknuvši tromesečni minimum.

Podstaknut nedavnim porastom izvozne potražnje u SAD, neoptimalnim vremenskim prilikama za brazilske useve i podrškom jačih tržišta sojinog brašna, podindeks IGC GOI soje zabeležio je mesečni porast od 5% .