Lep primer saradnje privrede i nauke

U saradnji kompanije Marbo Product sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, pokrenuta je edukativna platforma pod nazivom  "Chipsy agro akademija". Akademija je namenjena studentima treće i četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ovaj projekat ima za cilj da studentima omogući praktična znanja u oblasti uzgajanja krompira, a u skladu sa najvišim standardima koji se primenjuju za potrebe ovog poznatog brenda. Još jedan od ciljeva ovakve vrste edukacije je stvaranje nove generacije poljoprivrednika i podrška lokalnoj proizvodnji krompira.

Akademija je namenjena studentima  ratarstva i povrtarstva, organske proizvodnje, fitomedicine, agroekologije, poljoprivredne tehnike, agroekonomije, hortikulture i agroindustrijskog-inženjerstva. Deo akademije će sadržati teorijski deo, u kome će biti predstavljen deo ekspertize, a nakon toga će pred studente biti postavljene studije slučaja. Po rešavanju studije slučaja, studenti će imati priliku da uđu u finalni izbor i kandiduju se za učešće u praktičnom delu.

Stručni žiri je sastavljen od predstavnika kompanije Marbo Product, a u njemu se nalazi i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žarko Ilin.  Pobednički timovi će učestvovati u praktičnom delu projekta, odnosno u procesu od setve do žetve krompira.

"Akademija je pokrenuta sa željom da mladima, koji žele da se usavršavaju, prenesemo praktična znanja o uzgajanju krompira, koja smo sticali godinama, kroz edukacije i poslovanje širom sveta. Na taj način želimo da stvorimo farmera za 21. vek, s obzirom da obrazovanje vidimo kao jednu od najboljih investicija. Studenti će u okviru ovog jedinstvenog projekta imati priliku da pokažu svoju inovativnost u rešavanju studije slučaja, kao i da tokom gajenja krompira, uz mentorsku podršku i iskustvo eksperata iz agro tima kompanije Marbo Product, steknu znanja o celokupnom procesu", poručio je direktor fabrike kompanije Marbo Product Danijel Nedinić.