Osvrt na tržište za 30.11.2023.- žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- žitarice i uljarice, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- mineralno đubrivo

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- mineralno đubrivo

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- mineralno đubrivo, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- komponente za stočnu hranu, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- stoka i meso

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- stoka i meso

Osvrt na tržište za 30.11.2023.- stoka i meso, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Ukrajina povećava izvoz kukuruza u Kinu

Zbog relativne stabilizacije dubokovodnih luka, Ukrajina je povećala izvoz kukuruza u Kinu. O tome se razgovaralo 28. novembra tokom nedeljnog brifinga u organizaciji analitičkog centra zemljoradničke zadruge PUSK, stvorene u okviru CAP-a.

Prema procenama analitičara, od 27. novembra Ukrajina je izvezla 2,4 miliona tona kukuruza od ugovorenih 2,5 miliona tona od početka meseca. Za decembar je već ugovoreno 2,2 miliona tona. Do početka marta, glavna ponuda kukuruza na globalnom tržištu dolaziće iz Ukrajine i Sjedinjenih Država.

„Dubokovodne luke počinju da rade i Ukrajina aktivnije prodaje kukuruz Kini, gde je njegova cena sa isporukom od 250 dolara po toni konkurentna. Kina je prošle nedelje kupila oko 100-120 hiljada tona ukrajinskog kukuruza, a nedelju pre toga – 100-150 hiljada tona. To jest, jedan ili dva panamaksa se šalju u Kinu svake nedelje, gde su kupci zadovoljni odnosom cene i kvaliteta ukrajinskog žita“, napominje PUSK. Može se očekivati da će se u uslovima stabilne tražnje iz Kine nastaviti rast cena ukrajinskog kukuruza.

„Trenutno je ponuda kukuruza na CPT tržištu neznatna, cene u velikoj meri variraju u zavisnosti od veličine serije i kreću se u rasponu od 144-153 dolara, cena može da dostigne 165 dolara po toni“, rezimira PUSK.

Da li će svaki seoski proizvođač posedovati električni traktor i kombajn?

Intenzivna upotreba kombajna i električnih traktora na terenu je pitanje vremena za stručnjake u ovoj oblasti

Kako svet postaje sve više elektrifikovan u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja, glavno pitanje koje se postavlja je o vozilima koja ne saobraćaju na putevima u blizini gradova, gde su trenutno koncentrisane strukture podrške za elektrifikaciju vozila. Šta će se raditi sa njima?

Razlozi zbog kojih će laka vozila, autobusi, kamioni i železnica biti na baterije ili direktno povezani na nadzemne žice, u potpunosti napajani dekarbonizovanom strujom, već su dati i izloženi. U svetu ne postoji prostor za vodonik, sintetička goriva ili biogoriva (u ovom slučaju, sa izuzetkom Brazila) za bilo šta što se kreće po trotoarima ili šinama. Farme, u poljoprivrednim oblastima koje proizvode hranu, takođe su usred ove transformacije i odgovaraju na trenutne izazove.

Da bismo razumeli ovaj scenario, prvo je potrebno kategorisati poljoprivrednu opremu, mnogo sofisticiraniji svet nego što se može zamisliti. U tu svrhu vredi registrovati stacionarnu opremu, laka komunalna vozila, vazdušna ili servisna vozila i tešku poljoprivrednu opremu.

U fiksnoj opremi, bilo za mužu krava ili dehidraciju paprike, sve što je trivijalno da se priključi na struju sve više će se koristiti u ovom energentu. Kao i kod velikih lučkih dizalica, koje su parkirane i direktno povezane na električne mreže. Sve što danas sagoreva propan sagorevaće elektrone u budućnosti i biće efikasnije, tiše i manje zagađujuće u procesu.

Laka komunalna vozila uključuju pikap kamione – iako je vrh ove kategorije sve samo ne laka –, kombije, kolica na pogon i sve vrste vozila za udaljena područja. U razvijenijim zemljama, oni se već brzo elektrificiraju, sa odgovarajućim opcijama baterija za svaki tip vozila i sve traženiji od proizvođača. Ovde važe iste uštede koje se odnose na vožnju automobila i kamioneta koji većinu svog vremena provode na putevima. Električna vozila na baterije su jednostavnija, mnogo jeftinija za rad, tiša i imaju dovoljno obrtnog momenta za posao.

Ali na terenu, ta slika bi se mogla zameniti za radnika na farmi koji upravlja dronom za prskanje. To je zato što se danas postavlja pitanje kako će se poljoprivredne prskalice i traktori koristiti za primenu đubriva, fungicida, pesticida i herbicida, kao i korišćenje kombija (bespilotnih letelica) ili aviona za upravljanje usevom i premeravanje informacija. 

Trenutno, skoro 100% farmi u Sjedinjenim Državama već koristi dronove za prikupljanje informacija o zdravlju useva tokom žetve. U prošlosti, podskup farmi je mogao priuštiti letove iz vazduha za stacionarne ili helikopterske usluge žetve. Sada sve farme mogu da kupe bespilotne letelice, mnoge od njih jeftine, bilo da su fiksni ili kvadrokopteri velikih proizvođača kao što su DJI, AgriEkpo i eBee AG. Ovo se takođe dešava, u većoj ili manjoj meri, u nekoliko drugih delova sveta.

Informacije prikupljene na terenu idu, na primer, do servisa kao što je Pik4D, koji ih kombinuju da bi napravili analize za poljoprivrednike o tome koje rukovodstvo će zaposliti. Analiza useva se sve više koristi da bi se dronovi za prskanje kompanija kao što su Hilio, John Deere i DJI obezbedili informacijama koje su im potrebne da prelete polja i primenjuju tačno količinu proizvoda koja je potrebna na određenim lokacijama. Ovi dronovi su prečnika oko pola metra i mogu istovremeno da transportuju i primenjuju nekoliko stotina kilograma proizvoda.

Neki od najvećih dronova kompanije Hilio, na primer AG-272, mogu primeniti onoliko proizvoda u jednom danu kao vrhunski John Deere traktor u SAD, koji košta 700.000 USD (3,5 miliona R$ po trenutnim cenama), i Trenutno koštaju oko 200.000 US$ (980.000 R$), sa prikolicom i pratećom opremom, rade na struju koja je jeftinija od fosilnog goriva.  Oni su jednostavni uređaji, sa malo pokretnih delova i trivijalnim održavanjem za farmere navikle na mašine i alate.

Ali ovo se ne odnosi na sve traktore i kombajne.  Dronovi za prskanje ne zamenjuju pripremu zemljišta, žetvu ili upravljanje zemljištem posle žetve, iako sve više zamenjuju sve ostalo.  Ovo uključuje poljoprivredne avione i kombije sa fiksnim krilima koji su pružali usluge prskanja.  Mnoge od ovih kompanija trenutno nude usluge prskanja dronom.

Ovi dronovi, zbog svoje preciznosti i fizike pranja propelera koji potiskuju proizvod u biljke, smanjuju količinu primene proizvoda za 30% do 50% za iste prinose žetve.  Štaviše, dronovi sprečavaju sabijanje tla, što predstavlja izazov za poljoprivrednu mehanizaciju i istraživanja.  Prema studijama slučaja, sabijanje tla može uzrokovati gubitak prinosa od 9% do 55%.

Šta je sa setvom?  Kao i kod primene proizvoda, sejanje se sve češće vrši dronom.  Činjenica je da ova oprema za vazdušni nadzor, prskanje i setvu troši struju umesto dizela.  Polaze sa puteva koji prolaze kroz i oko farmi, preleću polja i vraćaju se da dopune i zamene baterije.  Najveći deo pomerene težine je proizvod, a ne oprema, dok je obrnuto za traktore i slično.

Nije slučajno što farmeri kupuju dronove za prskanje jer štede novac.  Drugi, uključujući urbano društvo, gledaju na ovaj scenario jer tehnologija dekarbonizuje poljoprivredu i smanjuje upotrebu poljoprivrednih proizvoda, drugim rečima, dobija poene u ekološkoj održivosti.

Ali useve ne berete dronom niti nanosite tone đubriva na velike poljoprivredne površine.  Međutim, za ravna polja, gde su brzine male, a obrtni moment je od suštinskog značaja, postoje uslovi da električna vozila zasijaju.  Ravna kriva obrtnog momenta za električnu energiju, koja teče u elektromotore od nula obrtaja, je ono što omogućava Tesla Model S Plaid da dostigne 60 milja na sat za nešto manje od dve sekunde i omogućava Tesla Semi, kamionu marke, da ubrza uzbrdo svojim bruto težina od 35 hiljada kilograma potpuno opterećena.  U januaru ove godine, u Los Anđelesu, Kalifornija, Tesla je predstavio potpuno električni prototip kamiona Tesla Semi, u okviru događaja održanog u Petersen automobilskom muzeju, koji se smatra jednim od najvećih muzeja automobila.

Na putevima, teška poljoprivredna oprema ima standardnu maksimalnu brzinu od 40 kilometara na sat. Kada se koriste na poljima, kreću se mnogo sporije. Manji električni traktori su sada dostupni od nekoliko dobavljača. John Deere, na primer, posvećen je ponudi električnih opcija za sve svoje lakše modele traktora do 2026.

To je zbog gustine energije trenutnih baterija. Gustine snage baterija, koje su dvostruko veće od onih koje Tesla trenutno koriste, sada su komercijalno dostupne od kineskog giganta EV baterija CATL. Pored toga, hemijski proizvodi za silicijumske baterije sa potencijalnim energetskim kapacitetom pet puta većim od kapaciteta nove CATL baterije biće komercijalizovani 2023. Postoji nekoliko dobavljača i grupa koji su pokazali tehnički napredak neophodan za njihovu upotrebu u poljoprivredi. Sećanje na to da je silicijum, sirovina, jeftin i sveprisutan.

Tesla Semi bi 2035. godine, kaže brend, mogao imati domet od 8.000 kilometara sa jednim punjenjem, što je više nego dvostruko više od poludizel kamiona najvećeg dometa koji je trenutno u upotrebi. Kada se ove gustine energije baterija uzmu u obzir u odnosu na poljoprivrednu opremu koja putuje nekoliko desetina kilometara dnevno, postaje jasno da će do 2040. godine biti dovoljno snage baterije i za velike traktore i kombajne.

To je zato što sve što može da naelektriše biće naelektrisano. Predlozi vrednosti za električna vozila na baterije su ogromni ovih dana. Komponente snage tramvaja su radikalno jednostavnije od onih modernih traktora, čineći održavanje jeftinijim i lakšim. Električna energija koja teče kroz baterije i elektromotore je mnogo efikasnija od dizela koji se isporučuje na farme, stavlja u rezervoare i sagoreva u dizel motorima, sa efikasnošću od oko 20%.

Traktori će se mnogo manje koristiti na farmama budućnosti jer njihove funkcije preuzimaju dronovi za prskanje i sejanje. Ali kombajni će se koristiti jednako često. Međutim, scenario sugeriše da će ove mašine imati dovoljno baterija za celodnevni rad na terenu.

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- žitarice i uljarice

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- žitarice i uljarice, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- mineralno đubrivo

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- mineralno đubrivo

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- mineralno đubrivo, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- komponente za stočnu hranu

Osvrt na tržište za 29.11.2023.- komponente za stočnu hranu, Za detaljnije informacije morate biti ulogovani ili registrovani